Navigáció

Ismerj meg minket!

Frissítve: 2020. augusztus 11.
By Eszter

A Virgo sztori

Ismerős ezredfordulós történet a középiskolai haverok által indított, mesés sikereket elérő garázscégről? Jónéhány ilyet hallhattál már, mégis kevés hazai fejlesztő céget találsz, amelynek legalább egy termékét szinte biztosan te is használtad már. Ez a Virgo sztori, a mi 20 éves történetünk.

 

Kihagytunk valamit? Írd meg nekünk!

Kezdetek

A Virgo egy gimnáziumi baráti társaságból született. Gordon Ákos, Petrovics Péter és Szantner Attila mindhárman programozó-informatikusnak tanultak, amikor egy belvárosi lakásból 2000 szeptemberében útjára indították a Virgót. Állítják, hogy nem tudatosan, világmegváltó tervekkel lettek IT-vállalkozók az ezredfordulón: eleinte csak elkezdtek munkákat vállalni, és hagyták, hogy megtörténjenek velük a dolgok. A legjobbkor tették, mert már rögtön az legelején nagyvállalati projekteken dolgozhattak alvállalkozóként. Hamar kiderült, hogy rengeteg a munka és a lehetőség, így a Virgóba rövidesen megérkeztek az első, szintén a baráti társasághoz tartozó munkatársak. 

A három alapító útjai jó pár évvel később elváltak. Petrovics Péter nem sokkal az iWiW sikeres akvizíciója után váltott. Ma Londonban él, az Augmint startup társalapítójaként és technológiai vezetőjeként egy új, blockchain alapú, stabil kriptovaluta fejlesztésén dolgozik. Szantner Attila 2011-ig a Virgo technológiai vezetőjeként vett részt a munkában, legutóbb a nemzetközi Citizen Science projektjeinek egyike, a gamerek a legkülönbözőbb fehérjék DNS-kutatásába való bevonását elősegítő játék kapcsán hallhattál róla. Gordon Ákos jelenleg is a Virgo egyik tulajdonosa és stratégiai vezetője, az e-kereskedelmi üzletág igazgatója. 

Gordon Ákos

Petrovics Péter

Szantner Attila

A nagy elsők

2000-2002

A Virgo egyik legelső projektje az Integrált Posta Hálózat volt: a Virgo az Unisys egyik alvállalkozójaként működött közre a közel 4 milliárd forint költségvetésű integrált megoldás kivitelezésében, amelyet máig használnak a postahivatalokban. Ezután nem sokkal  az OTP Bank hitelkezelő rendszerének fejlesztésében is közreműködött a cég.

A Virgo talán legelső önálló projektje, egyben első Java alapú fejlesztése  egy telefonkönyv projekt, a MATÁV online tudakozója volt. Ez is egy jó Virgo sztori: szinte az utcáról érkezve nyerte meg a cég a tendert, amelyet a Magyar Telekom elődje, az Axelero írt ki. Alig három hetes szállítási határidővel vállalta, és őrült hajtásban teljesítette a csapat a feladatot. Ezzel a Virgo letette a névjegyét a hazai piacon, és ez a megbízás sok ajtót nyitott meg további Telekom, majd Origo projektek előtt. 

Hat évvel a Spotify indulása előtt készült az Index Rádió, egy online rádió szolgáltatás, ami az online streameket a felhasználó hallgatási és tetszési preferenciái alapján állította össze. 

A Pénzügyminisztérium megrendelésére a TÁRKI-vak közös projektben készült el a speciális, statisztikai alapú szimulációs szoftver, ami a TÁRSZIM nevet kapta. Az adó-és járulékkalkulátor gazdasági döntéshozók számára nyújtott segítséget a tervezett törvények hatásvizsgálatában.

Pölöskei András

Egri Gábor

Vass András

Tudakozók kora

2002-2005

Az első megbízás, az Online Tudakozó sikere után a Virgo jó ideig szinte futószalagon gyártotta a különféle tudakozókat digitális szolgáltatásokká transzformáló rendszereket. Így születetett többek között a Telefonkonyv.hu, Telekom Online Tudakozó és Szakmai Tudakozó, 197.hu, és a Telekom SMS Tudakozó.

Igazán különleges projekt volt az Oktatási Minisztérium számára készített Családi Emlékezet családfakutató szoftver. A regisztrációt követően bárki fel tudta építeni a rendszer segítségével a családfáját, és adatokat, képeket tölthetett fel. A kapott családfa letölthető volt egy fájlba, de aki akarta, akár ki is nyomtathatta. Ilyen jellegű szolgáltatás itthon akkor még nem volt, és ennek, illetve a könnyű kezelhetőségnek köszönhetően nagy érdeklődés övezte. Minden adott lett volna a komoly sikerhez, de az adatvédelmi ombudsman állásfoglalása az egész kezdeményezés végére – sajnálatos módon – pontot tett

A hetente megjelenő Pesti Est minden városi fiatal számára ismert és hosszú ideig töretlen népszerűségű ingyenes programajánló füzet volt az okostelefonok, a wifi és a mobilnet elterjedése előtt. A Virgo a kiadó számára az újság tartalmi elemeit leképező programinformációs háttérrendszert készített, és weboldaluk, az Est.hu elkészítését is elnyerte. 

További izgalmas Virgo sztorik: autókészlet-finanszírozási alkalmazás a Budapest Bank leányvállalata számára, és a Virgo újította meg az Invitel CMS-t és a portált. A Fővárosi Dugófigyelő pedig az utak terheltségi adatait megjelenítő térképes böngésző alkalmazás volt a Fővárosi Önkormányzatnak, sőt, faültetés tervező és fafeldolgozó ügyviteli rendszert is fejlesztett a Virgo a Mecsekerdő Zrt. részére.

Bányai Zsolt

Gergely László

Erhart Kornél

Erhart Kornél

Iwiwen fenn vagy?

2002-2014

A legismertebb Virgo sztori az iWiW-é. Csak kevesen emlékeznek rá, hogy elődje, a WiW 2002 áprilisában, közel két évvel a Facebook előtt indult el. A WiW egy magyar online Ki kicsoda (Who is Who) és kapcsolati háló ábrázolás ötletként indult Várady Zsolttól.  A WiW kezdetben egy baráti kör hobbi projektje volt, ami a Virgo közreműködésével milliók által látogatott közösségi oldallá nőtte ki magát. Az iWiW elődjeként a WiW is sikeres volt a maga módján, az internetező budapesti fiatalok folyamatosan bővülő tábora kereste meg a volt osztálytársait, keresett rá ismerősök ismerőseire, ismerkedett, fórumozott és töltötte fel első profilképeit az internetre. A WiW elkerülhetetlenül vállalkozás lett, amelynek ügyvezetői feladatait Szabó Márton vállalta el. 

Aztán 2005 októberében már iWiW néven Cseh Gábor vezetésével átdolgozva újra elindult a szolgáltatás – immár 15 nyelven -, már sejthető volt, hogy ez a Virgo sztori nagyot szól majd. Így is lett, az iWiW a legmerészebb álmokat felülmúlóan népszerű lett, magyarok százezrei kezdték használni a netet csak az iWiW miatt. 2006 márciusában az iWiW a negyedik legnézettebb site volt Magyarországon, amikor a Magyar Telekom csoporthoz tartozó T-Online megvásárolta, de a Virgo továbbra is részt vett a sokáig töretlen növekedést mutató közösségi oldal fejlesztésében és üzemeltetésében.

Az iWiW a csúcsot 2010 februárjában érte el, ekkor 4,5 millióan voltak fent, napi 1,46 millió egyedi látogatót és 3,3 millió oldalletöltést ért el. A Facebookkal azonban a rengeteg új ötlet és innováció ellenére sem tudta állni a versenyt. 2014. június 30-án végképp bezárt az iWiW, a feltöltött tartalmakat csak az időkapszulák őrzik.

iWiW-fejlesztések és további közösségi oldalak

Várady Zsolt

Szabó Márton

Cseh Gábor

Seprenyi Péter

Bíbor Dávid

Zachar Krisztián

Salomváry Márton

Lécz Balázs

Lendvai Gábor

Pengő Dzsó

A Partizán dokumentumfilmje az iWiW történetét mutatja be az oldal létrehozásától a bezárásáig.

Nagyvállalati projektek

2006-

2006-ban az iWiW-et összekapcsolták az Origóval,  iWiW kilépőoldala a hírportál lett, így hosszú évekre az iWiW felhasználói biztosították az Origo látogatottságának jelentős hányadát. Ezt követően több új funkciót is készített a Virgo az Origo számára. 

A nagyvállalati projektek sora a banki, telekommunikációs és a közszféra nagyvállalatainak, szervezetek számára fejlesztett háttérrendszerek, digitális szolgáltatások fejlesztésével folytatódott és tart mind a mai napig. 

A 2010-es évek elején a rengeteg projekt mellett sok-sok új kolléga is érkezett a Virgóba. 2012-ben Szabó Tamás vezetésével egy csapat kiváló szakember csatlakozott a csapathoz, így a budapesti iroda után Balatonfüreden nyílt meg a második Virgo iroda. Eközben a pesti belvárosban is zajlott az élet: Szíjártó Tamás PHP technológiai vezetői munkájának köszönhetően folyamatosan bővült a PHP fejlesztő kollégák száma. Az ő munkájuk a Virgo folyamatosan fejlesztett tartalom- és portálkezelő keretrendszere, a Virgo Spica és az erre épülő e-kereskedelmi keretrendszer, a Virgo Corbis. 

2005-2010
2011-2014
2015-

Szabó Tamás

Szíjártó Tamás

Komár Péter

Matics László

Balla Adrián

Józsa-Török Ágnes

Józsa-Török Ágnes

Kovaliczky Tamás

Tarnavölgyi Gábor

Startol az e-kereskedelem

2015-

A Virgo első igazán nagy e-commerce megbízása az időszak legnagyobb forgalmú hazai e-kereskedője, az Extreme Digital webshopjának megújítása volt 2016-ban. A vállalat fennállásának legnagyobb informatikai projektjét a Virgóra bízta. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az átállás gyakorlatilag zökkenőmentesen zajlott, még a Google keresőben is csak időlegesen, alig néhány helyet estek vissza a Extreme Digital termékei.

Az első sikerek beindították a Virgo e-kereskedelmi üzletágát

Elkészült a saját fejlesztésű, rugalmas  e-commerce keretrendszerünk, a Virgo Corbis. Komplex, egyedi megoldásokat kívánó, e-kereskedelmi rendszerek kerültek ki a kezünk közül, és az egyéni vásárlókat kiszolgáló megoldások mellett a viszonteladói értékesítést elősegítő funkciók, modulok köre is folyamatosan bővül. 

A Jóautók.hu használtautó kereskedő portál 2017 nyarán startolt el Magyarországon. A biztonságos, átlátható és kényelmes autó adás-vételt segítő megoldás kialakításában a Totalcar autós hírportál szerkesztősége segített bennünket.

Az e-kereskedelmi üzletág gyorsan megerősödött és olyan partnerek az online értékesítését támogatja a Virgo, mint a Telenor, a Multivitamin.hu, az Anda Present, vagy az Építőanyag.hu.

E-commerce üzleti stratégiai tanácsadás

Szíjártó Tamás

Kovaliczky Tamás

Matics László

Szabó Tamás

Agilis tranzíciós projektek

2013-

Az agilis módszertanok a szoftverfejlesztésből indultak, ma pedig szinte minden digitális terméket, vagy szolgáltatást előállító szervezet alkalmazza valamilyen formában. Az átalakulás nálunk sem volt zökkenőmentes, hiszen előtte több mint tizenkét évig a Virgo is a hagyományos, kiszámítható waterfall szemléletet követve tervezte meg a fejlesztési projekteket. 

Ezzel szemben az agilis módszertanok rugalmasságot kínálnak. A fejlesztés közben felmerülő új, vagy megváltozó igények iteratív beemelésével lényegesen könnyebb alkalmazkodni a projektek során felbukkanó nehézségekhez. Különösen hasznos, ha az ügyféligény nehezen meghatározható a projekt kezdetén, és nem, vagy csak nehezen lehet meghatározni a pontos fejlesztési igényt. Az agilis fejlesztéssel nem csak az elvégzett munka vált könnyebbé és hatékonyabbá, de az elkészült fejlesztéssel is elégedettebb az ügyfél. 

Agilis tranzíciós és agilis szemléletformáló projektek, amelyekre a leginkább büszkék vagyunk: a LogMeIn által meghirdetett nemzetközi tendergyőzelem, a DPD-vel 2016 óta tartó együttműködés és a Drogerie Markt (DM) számára készített marketing és beszerzési ügyviteli rendszer. 

Az Agilab fejezet

Guthy Miklós

Bitay Balázs

Nagy Gabriella

Benyovszky Luca

Koller Dávid

Péli Ábel

Virgo startupok, spin-off cégek

2002-

A Virgo történetében mindig fontos szerepet töltöttek be a kisebb, belső kezdeményezésként induló, vagy akár hozott ötlet felkarolásából lett projektek. A szerencsés projektekből startupok lettek, közülük a legszerencsésebbek pedig Virgo spin-off cégként, önállóan is megállják a helyüket. Ezt az évek során megszerzett tapasztalatot hasznosítja a Virgo és a CEIS közösen alapított digitális termék inkubációs vállalata, a  Virgo Ventures. 

Az első komolyabb kísérlet a DirektMester volt 2002-ben, ami egy szervíz szolgáltatásokat rendszerező, mesterember közvetítő alkalmazás volt. Sikerességét a Különleges Tudakozóval kötött megállapodás alapozta meg. A 197-et hívó telefonálónak az operátor a DirektMestert használva ajánlott szakembert, sőt az operátorok azonnal fel is tudták venni a megrendelést. Az ötlet és a megvalósítás a kockázati tőkebefektetők bizalmát is elnyerte, és a startup hamarosan a hazai létesítménygazdálkodási piac egyik meghatározó szereplőjévé vált a Biggeorge’s Holding leányvállalataként, amely a nevét később Dome Facility Services Group-ra változtatta. A korábbi Direktmester CEO-ja, Laczkovich Bence pedig hamarosan a Virgo ügyvezetője lett.

2010-

Laczkovich Bence

Csapó Balázs

Vidos Péter

Bányai Zsolt

Donáth Fruzsina

Donáth Fruzsina

BAR 21 BAR 22